Ga naar inhoud

Al in de middeleeuwen gingen Katwijkers de Noordzee op om vis te vangen, een echt vissersdorp! Wist je trouwens dat mede door de vissersgemeenschap Katwijk ook een bekend Kunstenaarsdorp geworden is? 

Vissersdorp

Door het ontbreken van een zeehaven viste men vanaf het strand met platbodemschepen. Eerst was dit de zogenoemde visserspinck, na 1830 werd het de hieruit ontwikkelde bomschuit. In 1916 bereikte de Katwijkse vloot een voorlopig hoogtepunt met ongeveer 130 zeilvaartuigen!

Vandaag de dag ligt de Katwijkse vloot in de haven van IJmuiden. Met de oude visserijschool in Katwijk (nu woningen) en de vele visspeciaalzaken is de visserij nog steeds niet weg te denken uit Katwijk.

Meer weten over de geschiedenis van de visserij? Bezoek dan het Katwijks Museum! 

Katwijks Museum

Vuurbaak

Het officiële geboortejaar van de 'Vuurbaak' is 1605, maar de allereerste vermelding van deze vuurtoren komt al uit 1592. De vuurtoren in Katwijk is de op één na oudste van Nederland. ’s Nachts werd een licht ontstoken voor de vele Katwijkse schepen op zee. De vuurtoren was tot 1913 actief. Hierna werd hij niet meer gebruikt omdat er geen schepen meer aan land kwamen in Katwijk.

De toren heeft een hoogte van 14 meter. Na het beklimmen van de trappen kom je op de omloop, zo’n 30 meter boven de zeespiegel.

Bezoeken

Genieten van een visje!

Dit is Katwijk!