Ga naar inhoud

Wist je dat Katwijk in 2022 met de QualityCoast Award voor groene en duurzame recreatie is bekroond? Daarnaast vind je hier al 3 jaar op rij het beste strandpaviljoen van Zuid-Holland. Wandelen op koudere dagen en lekker zonnen in de zomer, aan zee is het altijd genieten! Leestip: 'Just Go Global' schreef een leuke blog over Katwijk aan Zee.

Strandpaviljoens

Een dagje strand gaat niet zonder een lekker hapje en een verkoelend drankje, geniet bij één van de strandpaviljoens met uitzicht op zee! 

Katwijk staat goed op de (menu-) kaart. Strandpaviljoen Zand is in de Terras Top 100 Nederland uitgeroepen tot het beste terras van Zuid-Holland in 2023. Strandpaviljoen Zee en Zon bleek tijdens de Strand Verkiezingen het beste strandpaviljoen van Zuid-Holland! Surf en Beach mocht deze titel in 2021 en 2022 al in ontvangst nemen. Na een heerlijke wandeling zit je hier dus gegarandeerd op de juiste plek. 

Alle strandpaviljoens
Vooraanzicht strandpaviljoen Zee en Zon in Katwijk aan Zee.

Een veilig dagje strand

Een dagje aan het strand is altijd fijn! Bekijk bij de strandopgangen het instructiebord met alle veiligheidsmaatregels zodat je in alle rust kunt genieten, of raadpleeg de strandkaart. Je kunt de regels ook online raadplegen via Gemeente Katwijk. Bekijk de verschillende vlaggencodes en wat je moet doen zodra je in een mui terechtkomt.

De Katwijkse Reddingsbrigade bestaat sinds 1923, in 2023 dus 100 jaar, en werkt samen met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. In Katwijk is er zowel een Zuidpost als Noordpost aan de beide uiteinden van de Boulevard, hier ga je heen voor bijvoorbeeld een kwallenbeet. Bel bij nood 112. 

 

Katwijkse Reddingsbrigade
Instructiebord bij strandopgang in Katwijk om veilig naar het strand te gaan.

Parkeren onder de Boulevard

Je kunt direct aan zee parkeren, recht onder de duinen! Boven de parkeergarage is een dijk-in-duin aangelegd, die dient als innovatieve kustverdediging voor Katwijk.

Lekker koel in de zomer, met de lift omhoog en zo het strand op! Parkeergarage Boulevard Zeezijde ligt ook nog eens op maar 2 minuten wandelen van het centrum en winkelhart Zeezijde! 

Parkeergarages

Strandrolstoelen

Genieten van de zee en het strand is voor iedereen mogelijk. Wist je namelijk dat je bij diverse strandpaviljoens een strandrolstoel kunt lenen? Je kunt een strandrolstoel reserveren door te bellen naar één van onderstaande paviljoens. Vergeet niet een identiteitskaart of paspoort mee te nemen. 

Limes Bubble Barrier

In 1808 opende koning Lodewijk Napoleon de Uitwatering Rijnlands sluizen, een technisch hoogstandje op waterstaatkundig gebied, dat ervoor zorgde dat Rijnland zijn overtollige water op zee kon lozen. Vandaag de dag heeft de uitwatering nog steeds die belangrijke functie. 

Een schoon strand en fris zeewater om in te zwemmen, wie wil dat niet? Het bellenscherm van The Great Bubble Barrier, in de monding van de Oude Rijn bij Katwijk aan Zee, voorkomt dat plastic en ander afval de zee in verdwijnt. Niet alleen van Katwijk, maar het plastic van de gehele regio stroomopwaarts wordt hier tegengehouden. 

Bubble Barrier
De Uitwatering Rijnlands sluizen in Katwijk aan Zee, waar de oude Rijn in zee stroomt. Uitwatering in Katwijk, waar de Rijn in zee stroomt. De Oude Rijn stroomt in de Noordzee bij Katwijk aan Zee.

Grondstofjutten

Het strand is een heerlijke plaats om uit te waaien. In Katwijk kun je tijdens een wandeling bovendien bijdragen aan een schoner strand door te gaan 'grondstofjutten'. Ga onder het motto 'Doe Mee, verlos de Zee' met juttassen op zoek naar zwerfafval. Bij inlevering van een volle juttas bij het paviljoen, krijgt de jutter koffie, taart of een ijsje als bedankje. Haal een juttas op bij: 

  • Strandpaviljoen SandCBar
  • Strandpaviljoen t’ Centrum
  • Strandpaviljoen Het Strand
  • Strandpaviljoen Surf & Beach
  • Strandpaviljoen Het Wantveld
  • VVV Katwijk (alleen ophaalpunt)
  • Natuurcentrum Katwijk (alleen ophaalpunt)
  • Camping de Zuidduinen (alleen ophaalpunt)

Informatiebord over Grondstofjutten in Katwijk aan Zee, samen het strand schoonhouden.

Tips