Ga naar inhoud

Dit is Katwijk, misschien wel de gezelligste kustplaats van Zuid-Holland. Hier vind je rust en ruimte in de beschermde duinen, op de zandstranden en in de mooie dorpskernen. De gemeente Katwijk bestaat uit Katwijk aan den Rijn, Valkenburg, Rijnsburg en Katwijk aan Zee. Ontdek hier de geschiedenis en het verhaal van Katwijk!

De Limes, grens van het Romeinse Rijk

Katwijk was in de Romeinse tijd al van belang als legerplaats. De Limes (grens) van het oude Romeinse Rijk loopt dwars door de dorpskernen. Het begin- of eindpunt van de Limes is waar de Rijn bij Katwijk in zee stroomt.

Valkenburg(ZH) staat archeologisch internationaal bekend door de vele opgravingen. De Limes is het grootste archeologische monument van Nederland en uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed!   

De Limes
Uitzicht vanaf de Buitensluis in Katwijk aan Zee, waar de oude Rijn in de Noordzee stroomt.

Vissersdorp

Ook na de Romeinse tijd was er in de vroege middeleeuwen sprake van bewoning in Katwijk. De eerste vermelding dateert van 1231, een zandweg verbond Katwijk aan den Rijn met Katwijk aan Zee. 

Al in de middeleeuwen gingen Katwijkers de Noordzee op om vis te vangen. Door het ontbreken van een zeehaven viste men vanaf het strand met platbodemschepen, het meest bekende model was de bomschuit.

Vissersdorp

Kunstenaarsdorp sinds 1873

Mede door het indrukwekkende visserijleven en de mooie zeegezichten kwamen schilders naar Katwijk om dit vast te leggen. In de eerste helft van de 17e eeuw werd Katwijk ontdekt door de inmiddels beroemde Jan van Goyen. De basis voor Katwijk als kunstenaarsdorp werd in 1873 gelegd, het groeide uit tot het een na grootste kunstenaarsdorp van Nederland. Nog steeds komen jaarlijks vele schilders naar Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg!

Badgasten waren potentiële kunstkopers. Verschillende kunstenaars waren daarom ook betrokken bij de oprichting van VVV Katwijk, het toeristisch informatiepunt.

Kunstenaarsdorp

Badplaats aan zee

Katwijk groeide vanaf eind 19e eeuw als badplaats, vooral na de aanleg van de tramlijn Leiden-Katwijk in 1881. Vandaag de dag heeft Katwijk één van de mooiste boulevards van Nederland met innovatieve kustverdediging en parkeerruimte direct aan zee. Er zijn 20 prachtige strandpaviljoens, zelfs de besten van Zuid-Holland!

Overnachten direct aan zee, winkelen achter de boulevard, met familie het strand op, rustig wandelen in de uitgestrekte duinen, het kan allemaal in Katwijk!

Badplaats