Ga naar inhoud

Katwijk is al sinds 1873 een bekend kunstenaarsdorp, in 2024 is dat dus 151 jaar! Tot ver buiten de landsgrenzen zijn ook nu nog werken te vinden van internationaal bekende schilders, waarin Katwijkse visserstaferelen en landschappen de hoofdrol spelen. Vandaag de dag komen er nog steeds veel schilders naar Katwijk.

Eerste kunstwerken

Al in de eerste helft van de 17e eeuw werd Katwijk ‘ontdekt’ door de inmiddels beroemde Jan van Goyen. Niet zo gek: de schilder woonde vlakbij in Leiden en was een kei in het vastleggen van Hollandse landschappen. De schilderachtige kusttaferelen, de sfeer van het vissersdorp en het mooie licht hadden een magische werking.

Van Goyen moest nog wel met schetsen onder zijn arm terug naar zijn atelier, om die later in te kleuren. Het buiten schilderen kreeg pas tweehonderd jaar later een boost, door de uitvinding van de verftube.

Kunstenaarsdorp sinds 1873

De basis voor Katwijk als kunstenaarsdorp werd in 1873 gelegd. Twee Nederlandse schilders kwamen naar het vissersdorp. Kaemmerer legde vooral strandgezichten vast. Zijn vriend Artz zocht het meer in klederdracht, vissers en mensen in het algemeen. Zij woonden vlakbij de witte kerk. Vervolgens vestigden steeds meer schilders zich permanent in Katwijk. 

De beroemde Duitse schilder Max Liebermann schilderde hier zijn Netzflickerinnen. Dit pronkstuk hangt in de Kunsthalle Hamburg en is qua allure vergelijkbaar met de Nachtwacht. In straatnamen zie je namen als Jan Toorop, Willy Sluiter en B.J. Blommers nog terug. Zo’n twaalfhonderd kunstenaars hebben hier gewoond of verbleven langere tijd om te schilderen. Vanuit Nederland, België, Duitsland tot aan Amerika en Japan! 

Katwijks Museum

Kunstvereeniging Katwijk

Hagenaar Willy Sluiter vestigde zich net na 1900 in Katwijk. Hij zorgde voor verbinding tussen de kunstenaars. In 1908 werd de Kunstvereeniging Katwijk opgericht en kwamen er gezamenlijke tentoonstellingen aan de boulevard. 

Het kunstpaviljoen DUNAatelier aan de boulevard is een hedendaagse voortzetting van de Kunstvereeniging Katwijk. Het is dé expositielocatie voor de Katwijkerkring. Dit is een grote groep professionele plein air-schilders, die iedere zomer actief zijn tijdens het jaarlijkse schildersfestival Katwijk en Plein Air.

DUNAatelier

Kunst in Katwijk - Activiteiten & Evenementen