Ga naar inhoud

Vuurbaak

Vuurtoren in Katwijk aan Zee

De Vuurbaak, ook wel Vierboet genoemd, is na de Brandaris het oudste bewaard gebleven vuurtorengebouw van Nederland. De toren heeft een hoogte van 14 meter. Na het beklimmen van de trappen kom je op de omloop, zo’n 30 meter boven de zeespiegel.

De toren werd gebouwd als baken voor de vissers op de Noordzee. 's Nachts werden er houtvuren gestookt op de toren. Later werden deze houtvuren op roosters vervangen door grote olielampen met reflectoren.

Na het verdwijnen van de bomschuiten van het strand (omstreeks 1913) is de Katwijkse Vuurtoren overbodig geworden. Daarom is de toren ook nooit voorzien van een krachtig elektrisch zwaailicht. De toren is eigendom van de gemeente Katwijk en is Rijksmonument.

Open voor publiek

Je kunt vanaf circa 30 meter uitkijken over zee met in het zuiden Den Haag en Scheveningen (20 km) en bij helder weer op de achtergrond de Europoort; in het oosten Leiden (10 km) en in het noorden Noordwijk, Zandvoort en bij goed weer IJmuiden en de Hoogovens (35 km). Ook is natuurlijk de nieuwe kustlijst van Katwijk goed te zien. 

Openingstijden

  • De Vuurbaak is open in juni, juli en augustus. Bij mooi weer in mei of september kan de vuurtoren ook open zijn. Tip: Hangt de vlag uit? Dan is hij open!
    Buiten het seizoen kun je de vuurtoren op afspraak bezoeken. Neem hiervoor contact op met het Katwijks Museum (071) 401 30 47.

Kenmerken

Locatie