Langs de Limes

Te voet, op de fiets of met de auto, ontdek de grens (Limes) van het Romeinse Rijk in Katwijk! Het begin- of eindpunt van de Limes is waar de Rijn bij Katwijk in zee stroomt. Op deze pagina vind je leuke tips en informatie om op pad te gaan. 

© VVV Katwijk

Wandelen

Het Romeinse Limespad is in 2019 uitgeroepen tot wandelroute van het jaar. De lange-afstandswandelroute (LAW 16) is in totaal 275 kilometer lang en eindigt in Berg en Dal, maar start in onze gemeente! Het Romeinse Limespad werd in 2018 door Wandelnet ontwikkeld. De jury kende de prijs toe vanwege het originele thema, de uitstekende bewegwijzering en de rustige wegen. Ook de routegids werd erg goed beoordeeld, deze kun je hier bestellen. 

Ben jij geen lange-afstandswandelaar? Je kunt vanaf Katwijk ook alleen het eerste stuk wandelen. De route start bij de buitensluis in Katwijk en loopt tot de Leidsche Hout. De totale afstand is 13 kilometer en de route leidt je langs diverse punten die een rol speelden in de Romeinse geschiedenis van ons gebied. Wil jij direct op pad? Je kunt dit stuk van de route hier gratis downloaden.

© VVV Katwijk

Voor kinderen - Het Limespaspoort

Met het Limespaspoort weet je precies waar je moet zijn om het Romeinse verleden in Zuid-Holland te ontdekken. De noordgrens van het Romeinse rijk liep dwars door Zuid-Holland en op talloze plekken langs deze natuurlijke barrière zijn vondsten gedaan die de 400 jaar lange aanwezigheid van de Romeinen in onze regio prijsgeven. In het Limespaspoort vind je allerlei bijzondere plekken in Zuid-Holland die 2000 jaar geleden tot het Romeinse grensgebied behoorden. Naast informatie over deze plekken staat er in het paspoort nog veel meer leuks: het is gevuld met weetjes over de Romeinen en er staan kennis - én creatieve opdrachten in om alleen of samen te maken. Als de godin Fortuna aan je kant staat, win je er misschien zelfs een prijs mee! Het Limespaspoort is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar en gratis af te halen bij ons VVV kantoor

© Katwijks Museum

Peutingerkaart

Wil jij weten hoe onze omgeving er in de Romeinse tijd uitzag? In het Katwijks Museum kun je een kaart uit de Romeinse tijd bekijken. Deze Peutingerkaart is erg bijzonder. De kaart is vernoemd naar de monnik Konrad Peutinger, die kopiën maakte van een originele Romeinse kaart uit de tijd van keizer Augustus (27 voor Chr. - 14 na Chr.). Van de kopieën van Peutinger zijn gravures gemaakt. Een van de herdrukken die met de originele gravures is gemaakt, hangt in het Katwijks Museum. Ook is er een interactieve toelichting ontwikkeld.  

© VVV Katwijk

Te vinden langs de Limes

Maak te voet, op de fiets of met de auto een tocht en krijg een goed beeld van de Romeinen in Katwijk. Op 6 belangrijke vindplaatsen staat of ligt een Limes informatiepaneel. De gemeente heeft 4 van deze locaties ingericht als picknickplek:

  • Brittenburg/Kunstwerk 'Kallas Toren' - bij de kruising Kanaaldijk-Buitensluis in Katwijk 
  • Limesbord Castellum Valkenburg - bij het 'Schildenkunstwerk' aan het Veerpad in Valkenburg
  • Kunstwerk Poort van Katwijk - bij het grasveld bij kunstwerk 'Pilum' aan de Voorschoterweg in Valkenburg
  • Zanderij, Cantineweg/Walstropad - bij de aanlanding van de brug over de Westerbaan in Katwijk

Er is ook informatie te vinden op het Castellumplein in Valkenburg en bij de reconstructie van de Romeinse weg langs de N206.