Een gemarkeerde route volgen of zelf heerlijk ronddwalen

Katwijk ligt middenin het Nationaal Park Hollandse DuinenStaatsbosbeheer heeft acht routes uitgezet in het Nationaal Park, het gebied van Wassenaar tot voorbij Noordwijk. Loop bijvoorbeeld de Kattukse Duinroute of Wandelroute Duinroos. Ook zijn er diverse wandelingen verkrijgbaar die een beschrijving geven van de natuur.

Langs de Limes
Het Romeinse Limespad is in 2019 uitgeroepen tot wandelroute van het jaar. De lange-afstandswandelroute (LAW 16) is in totaal 275 kilometer lang en eindigt in Berg en Dal, maar start in onze gemeente! Het Romeinse Limespad werd in 2018 door Wandelnet ontwikkeld. De jury kende de prijs toe vanwege het originele thema, de uitstekende bewegwijzering en de rustige wegen. Ook de routegids werd erg goed beoordeeld, deze kun je hier bestellen. 

Ben jij geen lange-afstandswandelaar? Je kunt vanaf Katwijk ook alleen het eerste stuk wandelen. De route start bij de buitensluis in Katwijk en loopt tot Leidsche Hout. De totale afstand is 13 kilometer en de route leidt je langs diverse punten die een rol speelden in de romeinse geschiedenis van ons gebied. Wil jij direct op pad? Je kunt dit stuk van de route hier gratis downloaden

Wil je meer weten over de Limes? Bekijk onze Limes-pagina, klik hier

Doe-het-zelf-rondleiding Kustwerk Katwijk
Maak een wandeling door de duinen en het strand voor de boulevard van Katwijk; de plek waar tussen oktober 2013 en april 2015 aan het project Kustwerk Katwijk werd gewerkt. Gebruik tijdens de wandeling de doe-het-zelf-rondleiding van Kustwerk Katwijk om meer te weten te komen over dit bijzondere en prijswinnende project. Je kunt de rondleiding hier kosteloos downloaden. 

Liever onder begeleiding het Kustwerk Katwijk bezoeken? Op aanvraagt verzorgt VVV Katwijk rondwandelingen. 

Strandjutten
In het najaar is het strand een heerlijke plaats om uit te waaien. In Katwijk kun je tijdens je wandeling bovendien bijdragen aan een schoner strand, door te gaan 'grondstofjutten'. Hoe werkt het? 1. Haal een (kinder)juttas op bij een van de deelnemende strandpaviljoens. 2. Geniet van je wandeling en verzamel onderweg het afval dat is aangespoeld. 3. Lever je gevulde juttas weer in waar je hem afhaalde. 4. Geniet van een gratis kop koffie, stuk taart of ijsje als bedankje. 5. Het afval wordt grondstof voor nieuwe producten. Meer weten? Bekijk de pagina over Grondstofjutten. Of download hier direct een leuke Grondstofjutters-route

Historisch Katwijk
De heer Roosjen neemt je mee tijdens een anderhalf uur durende rondwandeling door Katwijk, die aangepast kan worden aan de interesses van de deelnemers. Het minimum aantal personen is 4 personen. Het tarief is dan € 5,- per persoon. De maximale groepsgrootte is 20 personen voor € 60,- per groep. Neem contact op via het volgende e-mailadres: leoroosjen@gmail.com.

Reli rondleiding
Samen met Josine Heijnen wandel je langs de boulevard van Katwijk. Onderweg vertelt zij meer over de rijke historie van Katwijk, waarin het geloof altijd al een belangrijke rol heeft gespeeld. Wist je bijvoorbeeld dat de heilige Willibrord na zijn overtocht vanuit Engeland in Katwijk aan land kwam? De wandeling voert natuurlijk ook langs de bekende Andreaskerk en de Soefitempel. Deze rondleiding kun je boeken via VVV Katwijk, telefoonnummer 071 407 54 44. 

Bezoek de bunkers
Van mei tot en met september organiseert Staatsbosbeheer op zaterdagochtend en -middag regelmatig een historische wandeling door het bunkercomplex bij Rijksdorp (tussen Wassenaar en Katwijk). Neem je zaklamp mee! Vanaf 6 jaar. Prijs: € 6,50 voor kinderen, € 10 voor volwassenen. Reserveren verplicht. Meer informatie en reserveren: www.staatsbosbeheer.nl/. De Atlantikwall, in de duinen tussen Katwijk en Wassenaar, kun je zelf bezoeken. Klik hier voor meer informatie. 

Schatzoeken met GPS
Ook in Katwijk kun je terecht als liefhebber bent van ‘geocaching’. Bij geocaching ga je met behulp van GPS op bijvoorbeeld je mobiel of tablet op zoek naar een schat. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een geschikte GPS of geocaching app downloaden. De schat bevindt zich in een waterdichte doos die goed verstopt zit. Vaak moet je puzzels oplossen om nieuwe coördinaten te vinden die je weer dichterbij de schat brengen. Geocaching is een leuke en gratis activiteit die je wandelend of fietsend kunt doen. Kijk voor geocaches in Katwijk op www.geocaching.nl.

Gratis wandelroutes (PDF)

Er zijn digitale versies van enkele wandelroutes in PDF-formaat te downloaden (let op: bedrijfsnamen kunnen sinds de uitgave van deze routes gewijzigd zijn!). De routes worden in een nieuw venster geopend.