Duik in de geschiedenis van de Limes

De Romeinse Limes. Tegenwoordig grotendeels verborgen in de bodem, maar tweeduizend jaar geleden een ondoordringbaar obstakel: de noordgrens van het Romeinse rijk, die onder andere door Katwijk, Valkenburg en Leiden liep.

De grens volgde de loop van de rivier de Rijn. Langs de Rijn lagen destijds tientallen forten en andere versterkingen, die het huidige Nederland in tweeën deelden. Op die wijze probeerden de Romeinen hun vijanden uit het noorden te beletten hun machtige rijk binnen te dringen. En met succes, want mede dankzij de bewaking door talloze soldaten hield deze Limes (‘grens’ of ‘pad’ in het Latijn) ruim drie eeuwen stand.

Aan het uiterste puntje van de Limes, aan de kust in Katwijk, was de Romeinse limesvesting ‘Lugdunum Batavorum’ te vinden – waarvan de Latijnse naam van de stad Leiden is afgeleid. Historici zijn het niet eens over de functie van het bouwwerk, al ligt het voor de hand dat het onderdeel uitmaakte van de verdedigingslinie. Lokaal stond het fort bekend als ‘De Brittenburg’. Volgens de overlevering rezen de ruïnes van De Brittenburg in de 16e eeuw op diverse momenten op uit de zee, om er vervolgens voor altijd in te verdwijnen. Een digitale reconstructie maakt zichtbaar hoe de vesting eruit had kunnen zien. Download de 'Time Travel Katwijk - Brittenburg Limes'-app voor Apple of Android en bekijk de Brittenburg voor het eerst in vele eeuwen met je eigen ogen!

Brinno - beeldmerk voor de Romeinen in KatwijkIn Valkenburg was een indrukwekkend militair grensfort gevestigd: ‘Preatorium Agrippinae’. De eerste Romeinse vesting op deze locatie werd in 39 door keizer Caligula gebouwd. In de loop van de eeuwen is het fort diverse keren verwoest en weer opnieuw opgebouwd. Doordat de resten onder het grondwaterpeil lagen, zijn ze goed geconserveerd. Er zijn vele vondsten gedaan! Het Romeinse fort lag op de plaats van het huidige centrum van Valkenburg. Op het Castellumplein zijn de contouren nog zichtbaar: deze zijn in de bestrating aangegeven door middel van metalen knoppen in de grond. Van een van de poorten is het gereconstrueerde fundament te zien.

Meer weten over de Limes?

Op de website www.romeinselimes.nl vind je volop informatie. Of kijk eens op de website van de gemeente Katwijk - ook heel informatief.

Hiernaast vind je een filmpje over de Romeinse Limes in Katwijk! Op het YouTubekanaal van de gemeente Katwijk is nog meer video-materiaal te vinden.