Duik in de geschiedenis van de Limes

De Romeinse Limes. Tegenwoordig grotendeels verborgen in de bodem, maar tweeduizend jaar geleden een ondoordringbaar obstakel: de noordgrens van het Romeinse rijk, die onder andere door Katwijk, Valkenburg en Leiden liep.

De grens volgde de loop van de rivier de Rijn. Langs de Rijn lagen destijds tientallen forten en andere versterkingen, die het huidige Nederland in tweeën deelden. Op die wijze probeerden de Romeinen hun vijanden uit het noorden te beletten hun machtige rijk binnen te dringen. En met succes, want mede dankzij de bewaking door talloze soldaten hield deze Limes (‘grens’ of ‘pad’ in het Latijn) ruim drie eeuwen stand.

Aan het uiterste puntje van de Limes, aan de kust in Katwijk, was de Romeinse limesvesting ‘Lugdunum Batavorum’ te vinden – waarvan de Latijnse naam van de stad Leiden is afgeleid. Historici zijn het niet eens over de functie van het bouwwerk, al ligt het voor de hand dat het onderdeel uitmaakte van de verdedigingslinie. Lokaal stond het fort bekend als ‘De Brittenburg’. Volgens de overlevering rezen de ruïnes van De Brittenburg in de 16e eeuw op diverse momenten op uit de zee, om er vervolgens voor altijd in te verdwijnen. Een digitale reconstructie maakt zichtbaar hoe de vesting eruit had kunnen zien. Download de 'Time Travel Katwijk - Brittenburg Limes'-app voor Apple of Android en bekijk de Brittenburg voor het eerst in vele eeuwen met je eigen ogen!

Brinno - beeldmerk voor de Romeinen in KatwijkIn Valkenburg was een indrukwekkend militair grensfort gevestigd: ‘Preatorium Agrippinae’. De eerste Romeinse vesting op deze locatie werd in 39 door keizer Caligula gebouwd. In de loop van de eeuwen is het fort diverse keren verwoest en weer opnieuw opgebouwd. Doordat de resten onder het grondwaterpeil lagen, zijn ze goed geconserveerd. Er zijn vele vondsten gedaan! Het Romeinse fort lag op de plaats van het huidige centrum van Valkenburg. Op het Castellumplein zijn de contouren nog zichtbaar: deze zijn in de bestrating aangegeven door middel van metalen knoppen in de grond. Van een van de poorten is het gereconstrueerde fundament te zien.

Meer weten over de Limes?

Op de website www.romeinselimes.nl vind je volop informatie. Of kijk eens op de website van de gemeente Katwijk - ook heel informatief.

Hiernaast vind je een filmpje over de Romeinse Limes in Katwijk! Op het YouTubekanaal van de gemeente Katwijk is nog meer video-materiaal te vinden. 

In de voetsporen van de Limes

Maak te voet, op de fiets of met de auto een tocht langs de vindplaatsen binnen de gemeente Katwijk en krijg een goed beeld van de ‘Romeinen in Katwijk'.

De gemeente heeft 4 rustpunten ingericht met een picknicktafel en banken en een informatiepaneel. Het zijn de eerste rustpunten van het ‘verhalennetwerk’ uit de Visie Romeinen in Katwijk. Leuke plekken om even bij te komen en te lezen over de rol die de rustpuntlocaties speelden in de Romeinse Tijd.  

De 4 rustpuntlocaties zijn:

- Locatie Brittenburg / Kunstwerk Kallas Toren bij de kruising Kanaaldijk-Buitensluis in Katwijk
- Locatie Limesbord Castellum Valkenburg bij het Schilden kunstwerk aan het Veerpad in Valkenburg
- Locatie kunstwerk Poort van Katwijk bij het grasveld bij kunstwerk Pilum aan de Voorschoterweg in Valkenburg
- Locatie Zanderij, Cantinaweg/Walstropad bij de aanlanding van de brug over de Westerbaan in Katwijk

De Limes maakt onderdeel uit van een internationale Limesroute. Je kunt het eerste gedeelte van deze route wandelen of fietsen. 

Wandel of fiets etappe 1 (Katwijk-Valkenburg) van de 'Langs de Limes'-route. Ook deze route is te downloaden, via de izi.travel app: 
- Ga naar Google Play, App Store of Windows Phone Store
- Download de gratis izi.travel app
- Open de izi.travel app en klik op 'zoek jouw bestemming'
- Tik in de zoekbalk bovenin 'Romeinse Limes'
- Download de Etappe 1 'Katwijk-Valkenburg'

De Limes digitaal

Van twee locaties in Katwijk is een digitale reconstructie gemaakt:
- De Brittenburg in Katwijk, het verdwenen castellum (fort) van Katwijk aan Zee. Of het fort nog op de zeebodem aanwezig is blijft een raadsel. De app is te vinden onder de naam TimeTravel Katwijk Brittenburg in de App Store en Google Play.
- Het Castellum in Valkenburg, één van de  best onderzochte forten uit de Laat-Romeinse tijd. De app is te vinden onder de naam TimeTravel Valkenburg in de App Store en Google Play.
Via de banners hieronder kun je deze twee Apps eenvoudig downloaden.