Draag bij aan een schoner strand en verdien een kop koffie, stuk taart of ijsje


Behoorlijk wat mensen nemen al afval mee als ze een strandwandeling maken. Maar vaak zijn de faciliteiten niet beschikbaar. Grondstofjutters maakt daar een einde aan. Alle wandelaars op het strand en door de duinen van Katwijk worden uitgenodigd worden om mee te doen; met een handige tas, het vooruitzicht dat er nieuwe producten van het afval worden gemaakt én van een lekker bakje koffie, een stuk taart of een ijsje!

Doe je mee?
Er spoelt heel wat aan op de Nederlandse stranden: bij een inventarisatie op 100 meter strand worden gemiddeld 400 afvalitems gevonden. Voor de gehele Nederlandse kust komt dat neer op ruim 1,3 miljoen stuks afval. Als iedereen een beetje afval meeneemt op zijn of haar wandeling, is het kustgebied zo leeg! En dat is fijn voor ons, omdat een schoon strand veel aangenamer is om te bezoeken. Maar het is ook van groot belang voor zee- en kustecologie. Dieren kunnen in het afval verstrikt raken en bovendien is het plastic erg moeilijk uit de zee op te ruimen. Help jij mee dit afval in te zamelen tijdens je wandeling? Jouw afval wordt bij inlevering grondstof voor nieuwe producten. Je ontvangt bovendien een bedankkaartje voor je inzet én een gratis kop koffie, stuk taart of een ijsje.

Zo werkt het:

1. Haal een (kinder)juttas op bij een van de deelnemende strandpaviljoens of bij de campings
 
 
 
 
 
 
 
 

2. Geniet van je wandeling en verzamel onderweg afval
3. Lever je met 'grondstoffen' gevulde juttas weer in bij het strandpaviljoen.
4. Geniet van je gratis koffie, taart of ijsje als bedankje
5. Het afval wordt grondstof voor nieuwe producten!

Download hier een aantal Grondstofjutters-routes!

Deelnemers:
Op dit moment kun je een juttas afhalen bij
- Strandpaviljoen Willy Zuid (open: half februari t/m eind oktober) - ook inleverpunt; hier krijg je in plaats van iets lekkers met ingang van 2018 een filmtip. Geen ijsje dus, maar 'food for thought'.
- Strandpaviljoen | Restaurant aan Zee 'Het Strand' - ook inleverpunt
- Strandpaviljoen Het Centrum - ook inleverpunt
- Strandpaviljoen Het Wantveld (open: half februari tm eind oktober) - ook inleverpunt
- Ook bij de campings in Katwijk kun je een juttas afhalen. Vakantiepark Molecaten is de hele winter geopend, bij Camping De Zuidduinen kun je van april tot en met eind september terecht.

Meer weten?
Op de website www.grondstofjutters.nl vind je meer achtergrondinformatie. Grondstofjutters is een project van de Het Circulaire Strand. Dat is een initiatief dat gebaseerd is op de circulaire economie, waarbij het maximaliseren van hergebruik en het minimaliseren van waardevernietiging centraal staan. Meer weten? Kijk op www.grondstofjutters.nl/gedachtegoed

Tip: Grondstofjutten is leuk om samen met kinderen te doen! Er liggen speciale kleinere tassen klaar - en bij terugkomst een lekker ijsje als bedankje voor hun inzet.