Kunst

Katwijk is al eeuwenlang een bekende schilderskolonie. Tot ver buiten de landsgrenzen zijn ook nu nog werken te vinden van internationaal bekende schilders, waarin Katwijkse visserstaferelen de hoofdrol spelen. Vandaag de dag komen er weer steeds meer schilders naar Katwijk.

Ontstaan

Het vissersdorp Katwijk aan Zee werd al in de 17de eeuw ontdekt door kunstenaars als Jan van Goyen en Cornelis Beelt.

Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw streken veel kunstenaars neer in Katwijk. Het harde dagelijks leven van de vissersmannen - maar óók van de vissersvrouwen - en de bomschuiten op het strand, gecombineerd met de weidse en vaak woeste zee... het leverde prachtige plaatjes op die dankbaar werden geschilderd.

In Katwijk woonden en werkten in die tijd verschillende gerenommeerde kunstschilders, zoals Jan Toorop, Willy Sluiter en B.J. Blommers. Zij verbleven in hotels, pensions en bij particulieren of lieten een huis of een atelier bouwen, waar zij vervolgens ook andere (internationale) schilders uitnodigden. De verschillende kunstenaars hadden ieder hun eigen invloed op de ontwikkeling van de Katwijkse schilderkunst.

© Katwijks Museum

Katwijks Museum

© DUNAatelier

DUNAatelier

Bereikbaarheid