Katwijk ligt middenin het Nationaal Park Hollandse Duinen. Een uniek gebied, waar steden & dorpen en natuur naadloos in elkaar overlopen. Een gebied met een bijzonder historie en volop verborgen parels! 

Waar natuur stad en zee verbindt

Het Nationaal Park Hollandse Duinen omvat het complete gebied tussen Hoek van Holland en Hillegom. Het park heeft een oppervlak van ongeveer 200 km2, is 43 km lang en tot 8,5 km breed. Het landschap is uniek, want het is ruim 5.000 jaar geleden ontstaan door de stijging van de zeespiegel. Het park bestaat niet alleen uit zee, strand en duinen. Ook 'het achterland' maakt deel uit van het park. In dit gebied liggen strandwallen en strandvlakten, maar ook in totaal vijftien dorpen en steden, waaronder Katwijk. In dit gebied wonen en werken ruimt een miljoen mensen! En het gebied ontvangt ook nog eens miljoenen bezoekers per jaar. Het Zuid-Hollandse kustgebied is de meest bezochte binnenlandse bestemming.  

Rijkdom

Je vindt in het gebied een rijke variëteit aan landgoederen, recreatieplassen, bossen, bollenvelden én historisch erfgoed. Het park omvat bijvoorbeeld 4.610 hectare aan Natura 2000-gebieden, waaronder de bij Katwijk gelegen duingebieden Berkheide (ten zuiden van Katwijk) en de Coepelduynen (ten noorden van Katwijk). Het gebied kent ook een enorme biodiversiteit, is van belang voor de kustverdeding en speelt een rol in de drinkwatervoorziening!  

De moeite waard

In 2016 werd het Nationaal Park Hollandse Duinen uitgeroepen tot een van de drie mooiste natuurgebieden van Nederland. Het is een perfecte plek om te wonen, te werken en te recreëren. Ben jij op zoek naar inspiratie voor een bezoek aan het park? Op de website nationaalparkhollandseduinen.nl vind je routes en leuke activiteiten. Maar bijvoorbeeld ook persoonlijke tips van de duinwachter!