Vier prachtige dorpskernen, met ieder haar eigen geschiedenis


De dorpen Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg vormen samen de kustgemeente Katwijk.

De dorpen hebben elk hun eigen verrassende geschiedenis. Ga voor het visserijverleden van Katwijk aan Zee maar eens kijken in het Katwijks Museum. Een bezoek aan dit museum is echt de moeite waard. Daar is veel te vinden over de interessante en bewogen historie van het zeedorp. De schilderkunst is goed vertegenwoordigd, vooral uit de periode, dat in Katwijk een kunstenaarskolonie (verwant aan de Haagse school) was gevestigd.

De oorsprong van Valkenburg als Romeinse legerplaats aan de Limes (genomineerd als werelderfgoed) vind je terug in het Torenmuseum.

Rijnsburg is in de Middeleeuwen bekend door de Benedictijner abdij voor adellijke vrouwen, gesticht door Petronella van Saksen. Wilt u meer weten over de geschiedenis van Rijnsburg? Bezoek dan zeker het Museum Oud-Rijnsburg. In de zeventiende eeuw ontstond in het dorp de protestantse stroming van de Rijnsburger Collegianten. De joodse wijsgeer Spinoza streek werkte in Rijnsburg aan zijn levenswerk, de Ethica. In zijn toenmalige woning (het Spinozahuis) is een expositie ingericht.