DE RAAD BOUW
De Raad Bouw is een lokaal betrokken aannemersbedrijf voor utiliteits- en woningbouw gevestigd in Katwijk. Innovatie en duurzame oplossingen spelen al lang een grote rol gedurende hun bouwprojecten. Zo hebben zij al 10 jaar ervaring in warmtepomptechniek en gasloze wijken. Deze ervaringen zijn nu waardevol voor de noodzakelijkheid van gasloos bouwen in de nieuwbouw. Voor een aantal projecten hebben zij dan ook het groen certificaat van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland ontvangen. Het bedrijfspand is ook voorzien van zonnepanelen, zij wekken 91.000 kWh per jaar op. De Raad Bouw is een erkend leerbedrijf en werkt samen met basisscholen aan projecten, bijvoorbeeld de dag van de bouw. Ook worden verschillende clubs gesponsord door De Raad Bouw, namelijk: voetbalverenigingen, de Oranjevereniging, zeilvereniging, Katwijks museum en de KNRM. 
Contact
Sandtlaan 36
2223 GG Katwijk aan Zee
(071) 405 14 14
info@deraad.nl
www.deraad-bouw.nl
 
JELLES CARCENTER
Jelles Carcenter is een autogarage waar ‘milieu en mens’ centraal staat. Eigenaar Jelle Smit produceert met zijn zonnepanelen al zes jaar meer elektriciteit dan hij kan verbruiken. Hij onderscheidt zich van andere garages door zijn principe: repareren gaat vóór vervangen. Moet er toch iets vervangen worden? Dan zoekt Jelle eerst naar gebruikte onderdelen in plaats van nieuwe aan te schaffen. Zijn betrokkenheid bij de medewerkers en de maatschappij is duidelijk terug te zien bij het erkende leerbedrijf. Jelles Carcenter is een goed voorbeeld van een bedrijf dat zich niet per se bezighoudt met duurzame producten, maar wel veel stappen neemt die, volgens Jelle, winstgevend én noodzakelijk zijn voor het milieu en de toekomst.
Contact
Valkenburgseweg 32
2223 KD Katwijk aan Zee
(071) 407 13 07
info@jellescarcenter.nl
www.jellescarcenter.nl
 
KBM GROEP
KBM Groep is een maatschappelijk betrokken bouwer die een belangrijke rol speelt in het verduurzamen van bestaande bouw en nieuwbouw in Katwijk en de regio. Het bedrijfspand van het bedrijf heeft maar liefst 156 zonnepanelen en is voorzien van nieuwe energiezuinige verlichting, verwarming en airco. Carpoolen wordt gepromoot bij het bedrijf en er staat al een aantal elektrische auto’s in hun wagenpark, maar ze streven naar meer elektrische auto’s. Naast de interne veranderingen wil het bedrijf altijd betrokken zijn in de ontwikkelingsfase bij bouwprojecten om zo vroeg mogelijk duurzame oplossingen te stimuleren. Daarnaast zet KBM Groep zich ook goed in voor de lokale maatschappij door het sponsoren van sportverenigingen en evenementen als Haringrock en de Kippenloop.
Contact
Scheepmakerstraat 2
2222 AC Katwijk aan Zee
(071) 402 92 15
info@kbm.nl
kbm.nl
KIEVIT
Kievit levert al 20 jaar lang wekelijks 100% biologische groente- en fruitpakketten in Katwijk en omgeving. Ruim 20% van Kievits medewerkers heeft een arbeidsbeperking. De onderneming heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zij hechten waarde aan seizoensgebonden groente- en fruitverkoop, informeren hun klanten over voedingswaarden, teelt, oogst, recepten en ‘vergeten groenten’. Kievit hanteert een duurzame bedrijfsvoering; afval wordt gescheiden, een duurzame koelcel en de onverkoopbare producten gaan naar de voedselbank of varkensboeren. In de Duinvallei is Kievit tevens dit jaar begonnen hun eigen producten biologisch te telen. 
Contact
Sandtlaan 36-C14
2223 GG Katwijk aan Zee
071 401 9365
info@kievitamines.nl
kievitamines.nl
LILIES OF LIFE
Lilies of life is een familiebedrijf waar met oog voor duurzaamheid het hele jaar rond lelies worden geteeld. Sierteelt en glastuinbouw brengen over het algemeen een hoog energieverbruik met zich mee. Door innovaties toe te passen en steeds op zoektocht te blijven voor een verkleining van hun milieu-impact geven zij een goed voorbeeld voor een bewuste omgang met duurzaamheidsvraagstukken in hun branche. Een innovatieve oplossing voor het bestrijden van onkruid is bijvoorbeeld de kippen die door de kas lopen. Lilies of life heeft in het verleden een groen kas label ontvangen, ze zijn op de goede weg!
 
Contact
Kloosterschuurlaan 16
2231 MT Rijnsburg
(06) 13 39 75 66
info@lilies-of-life.nl
lilies-of-life.nl
MINNEE BV SCHILDERWERKEN EN GLASSERVICE
Minnee BV Schilderwerken en Glasservice is een kleine familieonderneming, dat zich bewust is van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zij hebben niet alleen in de bedrijfsvoering de eerste stappen gezet om te verduurzamen, maar besteden ook aandacht aan het duurzame adviseren van hun klanten. Het bedrijf beschikt nu over 63 zonnepanelen en een warmtepompinstallatie in de bedrijfswoning, maar er liggen al aansluitingen voor nog meer zonnepanelen waarop in de nabije toekomst de warmtepomp aangesloten kan worden die de werkplaats zal gaan verwarmen. Het familiebedrijf vindt het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor haar medewerkers. Daarnaast heeft Minnee BV gratis lessen gegeven bij het Welzijnskwartier in het kader van klussen voor vrouwen. Het bedrijf is een goed voorbeeld voor kleinere bedrijven die ook stappen willen zetten richting de verduurzaming van het bedrijf.
Contact
Katwijkerbroek 61
2223 XN Katwijk aan Zee
(071) 407 52 64
info@minneebv.nl
minneebv.nl

HERBERG WELGELEGEN
Herberg Welgelegen is meer dan een prachtig hotel met vergader- en feestlocatie. Het is primair een sociale onderneming die zich op een ondernemende manier inzet voor kwetsbare groepen gevestigd in de gemeente Katwijk. Zij draagt hiermee enorm bij aan de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van Katwijk. De herberg biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een beschermde werk- of stageplek. Zij biedt een actief en attractief dagbestedingsprogramma voor oudere mensen met een lichte vorm van Alzheimer. Zij organiseert tweemaal per week een sociale maaltijd, de “herbergavond”, waar mensen middels een driegangenmenu voor slechts € 7,- aan kunnen schuiven. Alleen eten is niet meer nodig. Hier schuiven gemiddeld 30 personen per avond aan. De herberg werkt waar mogelijk samen met lokale bedrijven, denk hierbij aan de plaatselijke slager, groenteboer, timmerman en loodgieter. De combinatie van horeca en activiteiten zorgt ervoor dat betere maar toch betaalbare zorg geleverd kan worden. Dit sluit aan bij de missie: ‘excellente zorg, betaalbaar voor iedereen!’

Contact
Het Boonrak 21
2235 ED Valkenburg
(071) 889 18 17
info@herbergwelgelegen.nl
herbergwelgelegen.nl
DUNE PEBBLER
Dune Pebbler is een creatief marketingbureau in Katwijk. Zij dragen door hun unieke manier van werken (happy customarketing) bij aan een positief en modern imago van Katwijk en zien zichzelf dan ook als ambassadeurs van de gemeente. Dune Pebbler is continu bezig met het creëren van een werkplek waar medewerkers werken met plezier en vrijheid. In hun bedrijfsvoering proberen zij steeds meer te verduurzamen en maatschappelijk¬ verantwoord ondernemen wordt meegenomen in dagelijkse beslissingen. Bovendien is door de inzet van het bureau Stichting 20Duurzaam20 tot leven gekomen en door hun werk dragen ze bij aan de bewustwording en verduurzaming van gemeente Katwijk.
 
Contact
Valkenburgseweg 46
2223 KD Katwijk aan den Rijn
(071) 407 19 61
info@dunepebbler.nl
dunepebbler.nl
DE PORSELEINKAST
De Porseleinkast bestaat al 50 jaar, maar werkt sinds twee jaar met een nieuwe formule. De webwinkel is dagelijks bereikbaar, maar de winkel is drie dagen geopend. Tijdens die dagen ‘runnen’ vijf mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking de koffiezaak in de winkel. Daarnaast krijgen deze mensen een gevarieerd programma als dagbesteding, zoals het naaien van leentasjes of het verpakken van theezakjes. De leentasjes, die gemaakt worden door de mensen met een beperking, worden meegegeven aan de klant in plaats van plastic of papieren tassen. Hier wordt veel tijd aan besteedt zonder een vergoeding voor te krijgen. Verder heeft de winkel sinds 2011 ledverlichting en beschikken zij over een duurzaam assortiment met bijvoorbeeld Doppers. De Porseleinkast is een voorbeeld wat betreft het inzet voor mensen met een beperking, verspilling tegengaan en zuinig omgaan met materiaal en grondstoffen.
Contact
Voorstraat 66
2225 ES Katwijk aan Zee
(071) 401 65 37
info@porseleinkast.nl
www.porseleinkast.nl