Historische panden in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg

Katwijk heeft geen monumentaal oud centrum maar heeft in de verschillende kernen wel verrassend veel interessante monumenten. 

Katwijk aan Zee
Zo staan aan de boulevard de Andreaskerk (ca. 1460) en vuurtoren De Vuurbaak (1605). Meer in het centrum de Nieuwe Kerk (1887) naar een ontwerp van architect Jesse en in de duinen een watertoren (1878) en verschillende bunkercomplexen uit de Tweede Wereldoorlog.

Katwijk aan den Rijn

Katwijk aan den Rijn is erg karakteristiek en bevat veel gebouwen uit de 18e eeuw. Deze zijn vooral te vinden in het gebied rondom de Dorpskerk (15e eeuw). In Katwijk aan den Rijn staat ook molen De Geregtigheid (1740).

Rijnsburg
Rijnsburg heeft als bekendste monument de N.H. Kerk (1578), de toren hiervan stamt zelfs uit de 12e eeuw. Daarnaast zijn veel karakteristieke panden in en rond het dorpscentrum te vinden.

Valkenburg
Valkenburg was vroeger een Romeinse nederzetting. Op verschillende plaatsen in het dorp zijn overblijfselen van deze tijd te vinden. De noordelijkste weg van het Romeinse rijk, de Limes, liep door het huidige Valkenburg en Katwijk. Langs de N206 in Valkenburg is een gedeelte van deze weg gereconstrueerd. Daarnaast staan in Valkenburg enkele boerderijen uit de 18e en 19e eeuw.

Al met al kunt u in Katwijk genieten van een groot aantal monumenten in de meest uiteenlopende vormen.