Torenmuseum Oud-Valkenburg

Het Zuid-Hollandse Valkenburg kent een rijke geschiedenis die mede te danken is aan de Romeinen. In het Torenmuseum wordt een deel van dit Romeinse erfgoed tentoongesteld.

Het Zuid-Hollandse Valkenburg kent een rijke geschiedenis die mede te danken is aan de Romeinen. In Valkenburg bewaakten de Romeinen ruim 300 jaar het meest noordelijke deel van het Romeinse Rijk vanuit vesting Praetorium Agrippinae. Valkenburg verkreeg archeologisch internationale allure door de vele opgravingen en vondsten. In Museum Oud-Valkenburg wordt een permanente tentoonstelling gehouden over dit Romeinse erfgoed. Het museum laat naast een Romeinse tentoonstelling ook wisselende thema’s zien die betrekking hebben op Valkenburg.

Oude Romeinse vestiging
Museum Oud-Valkenburg bevindt zich aan het Castellumplein. Dit plein is zichtbaar gelegen op een terp, ontstaan door de bouw van de Romeinse vesting. In het plein zijn de contouren van de vesting met bronzen doppen gemarkeerd in het straatwerk. De oude Romeinse heerbaan naar de vesting is gedeeltelijk gereconstrueerd als kunstwerk aan de Torenvlietslaan zo’n 800 meter zuidelijk van het Castellumplein. Het museum is gevestigd in een toren met lift, exact op de plaats van de vroegere Romeinse vesting Praetorium Agrippinae. Vanuit de toren heeft u een mooi uitzicht op het voormalige marinevliegkamp en het oude centrum. De toren is tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en in 1998 herbouwd.

Praktische informatie

Dag Van Tot
Zaterdag 13:00 16:00

* Voor andere dagen en tijden: op afspraak. Hiervoor kan gebeld worden naar 071-4075460.