Tentoonstelling Martin Sjardijn

Van 3 oktober tot en met 1 november is een nieuwe tentoonstelling te zien van Martin Sjardijn, een veelzijdig kunstenaar uit Den Haag. Met virtual reality apparatuur kan men kunst beleven zoals Sjardijn heeft gecreƫerd in relatie tot het Black Box project in de Moon Gallery. Met een VR-bril op kan men zich op de maan wanen en de kunstwerken zien die zich daar virtueel bevinden.

Aanmelden, vanaf 12 jaar, voor een kijkje door de VR bril kan alleen op zaterdag (beperkt mogelijk) via www.schilderenaanzee.nl of kunstvereenigingkatwijk@gmail.com. Op de andere dagen, vrijdag en zondag, draait beneden een animatie over de maan en de ruimte die speciaal door Martin Sjardijn gemaakt is. Ook dan geldt i.v.m. corona de beperkte toegang voor acht personen.


Na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag was kunstenaar Martin Sjardijn in de jaren tachtig als schilder actief. Hij nam in 1978 het initiatief voor het Haags Centrum voor Actuele Kunst en werd een bekend kunstenaar. Zijn werk was in belangrijke galeries te zien.

Virtual reality

In 1984 ontwikkelde hij een conceptueel kunstwerk voor de buitenaardse ruimte en kwam in contact met de computer waarvan hij de mogelijkheden begon te onderzoeken op de TU Delft. Daar raakte hij geïnteresseerd in de eerste ontwikkelingen op het gebied van virtual reality (VR). De computer-technieken en virtual reality werden pas veel later door andere kunstenaars opgepakt. Rond 2005 kwam Sjardijn in contact met het Groninger Museum waar ook interesse bestond voor de mogelijkheden met de computer. Hij kreeg de opdracht om een interactief 3d museum te ontwikkelen zodat het publiek ook virtueel een bezoek kan brengen. Zo raakte hij verder bekend met de mogelijkheden van VR. Men heeft een speciale VR bril en software nodig om dit museum te verkennen. Dit fenomeen staat aan het begin van een nieuwe tijdperk dat nu volop in ontwikkeling is.

Voor geïnteresseerden, jong en oud, in VR en 3d animaties
Enige jaren geleden was men in Noordwijk, bij Estec (European Space Research and Technology Centre) bezig met de voorbereidingen voor een maanlanding in 2022. Die wordt georganiseerd door ESA , het Europese Space Agency.
Bij de voorbereidingen daarvan waren kunstenaars, technici, filosofen, musici en theologen betrokken. De maanlander van 2022 doet verkennend onderzoek, gericht op het laten printen van een koepel door 3d robotprinters. Die kan door mensen bemand worden, waar ook gewoond en gewerkt wordt, als opstap naar het achterliggend doel: Mars. Alexander Zaklynsky (een Amerikaans kunstenaar) heeft het idee ontwikkeld om een maangalerie te realiseren voor 100 kunstenaars. Sjardijn heeft daarvoor als kunstvoorwerp 'Black Box' ontwikkeld, bestaande uit een zwarte kubus van 1x1x1 cm. Zijn keuze werd gemaakt in navolging van “Zwarte Vierkant” uit 1913 van de Russische avant-gardistisch kunstenaar Kazimir Malevich. Deze kunstenaar onderzocht tezamen met een groep andere suprematistische kunstenaars het begrip “ruimte” met behulp van geometrische vormen. Dit eerste abstracte vierkant symboliseerde de nieuwe ruimte die kunst en cultuur volgens die groep vanaf die tijd inneemt. Zie www.moongallery.eu

Klassieke en nieuwe kunstbeleving
De tentoonstelling, vanaf 3 oktober 2020 tot en met 1 november in het DUNAatelier, bestaat uit twee delen die een relatie willen leggen tussen een meer klassieke kunstbeleving waaraan het publiek gewend is en nieuwe beleving in virtual reality. Op de begane grond zijn schilderijen en tekeningen te zien die Sjardijn nog steeds maakt en die hun basis vinden in de zichtbare werkelijkheid. Beneden, in het souterrain, wordt een indruk gegeven van wat de kunstenaar samen met de van oorsprong technisch natuurkundige Kees de Vries heeft ontwikkeld. Met virtual reality apparatuur kan men kunst beleven zoals Sjardijn heeft gecreëerd in relatie tot het Black Box project in de Moon Gallery. Met een VR-bril op kan men zich op de maan wanen en de kunstwerken zien die zich daar virtueel bevinden. Je brengt een bezoek aan het ruimtestation ISS, waar ook Nederlandse astronauten Wubbo Ockels en Andre Kuipers verbleven en maakt een ruimtewandeling.

De tentoonstelling op de begane grond
In verband met corona mogen boven acht bezoekers tegelijk naar binnen (1,5 m afstand). De penselen bij de ingang geven aan hoeveel mensen er nog naar binnen kunnen (1 penseel per persoon). Er is een looproute gemaakt, bij de ingang staat desinfectans voor de handen.

De tentoonstelling in het souterrain
Iedere zaterdag zijn de tentoonstellingsmakers aanwezig en kan men, vanaf 12 jaar oud, met de VR bril op een kijkje in de ruimte nemen. Ieder kijkje duurt ca. 15 minuten. De bril wordt daarna via een bepaald procedé gedesinfecteerd. Men moet zich vooraf aanmelden. Een aantal personen (acht) kan op een stoel via een scherm meekijken met wat er in de VR bril te zien is. Acht brillen boven neergezet bij de trap geven aan of er beneden nog plaats is.

Praktische informatie

Vanaf Zaterdag 3 oktober 2020 tot en met Zondag 1 november 2020

Dag Van Tot
Zondag 13:30 16:30
Vrijdag 13:30 16:30
Zaterdag 13:30 16:30