Expositie 'symbolisch realisme'

Johan Marinus de Vries (1892-1982). Symbolisch realisme, 13 maart t/m 23 juni 2018 in het Katwijks Museum.

De regelmatige bezoeker van het Katwijks museum kent de imposante werken van de kunstenaar Johan de Vries. De voorstellingen dragen de titels Kee, ook wel bekend als het orakel, en Arentje. Het zijn werken waar je bijna niet omheen kunt: de monumentaal afgebeelde dames zijn zeer ‘aanwezig’, hun beeltenissen indrukwekkend qua stijl en formaat.

Johan de Vries woonde van 1927 tot 1930 in Katwijk en verhuisde daarna naar Wassenaar.
Het werk dat hij in de periode van 1920 tot 1937 maakte werd goed ontvangen door gezaghebbende kunstcritici en hing in menig kunstzaal in het land. Landschappen en stillevens maken onderdeel uit van zijn brede oeuvre. Maar ook confronterende portretten die de kwetsbaarheid van het leven of juist de absurditeit lijken te onderstrepen.
Na de oorlog raakt het werk van de Vries in de vergetelheid. Een groot deel van zijn werk werd geschonken aan de Dienst Verspreide Rijkscollecties, thans Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Hier wordt het sindsdien zorgvuldig, voor de toekomst bewaard in de depots in Rijswijk.

Dankzij een genereuze bruikleen van het RCE is het voor het Katwijks Museum mogelijk om maar liefst 50 werken van Johan de Vries te laten zien tijdens deze tentoonstelling. Enerzijds om zijn Katwijkse werk, volgens sommigen het beste in zijn oeuvre, te kunnen kaderen. Anderzijds om deze bijna vergeten kunstenaar het podium te geven dat hij verdient.  

Voorstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
2225 ER, Katwijk Zh