Natuurlijke expositie in DUNAatelier

"Zee & Zo" is een "natuurlijke expositie" van de Leidse kunstenaars Alice Pardon en Jacqueline Borg in het DUNAatelier aan de Boulevard in Katwijk. Borg toont pastels, Pardon schilderijen en "ruimtelijk werk". Ze zijn te zien in het souterrain van het DUNAatelier van 14 februari tot 3 maart op vrijdagen, zaterdagen en zondagen tussen 13:30 en 16:30 uur. Op donderdag is het DUNAatelier, geopend tussen 16:00 en 18:00 uur.

Alice Pardon en Jacqueline Borg kenden elkaar niet totdat kunsthistoricus Annemarie Kingmans van de Kunstvereeniging Katwijk hen strikte voor een gezamenlijke expositie. Toch hebben beiden in Katwijk gewerkt. Pardon vanaf 1974 ruim drie jaar in het Zeehospitium, Borg als modeontwerpster bij Canda (van C&A) in de wijk Hoornes. Afgestudeerd aan zowel de Mode Academie als de Rijksacademie voor beeldende kunst heeft Borg destijds het vrijetijdskledingmerk Dutch opgezet. Beiden wonen ze in Leiden en beiden komen geregeld naar Katwijk voor inspiratie. Ze stellen zo'n twintig werken tentoon, naast Pardons ruimtelijke objecten van natuurlijke materialen.

Experimenten

Het werk van Pardon laat zich omschrijven als "ergens tussen abstract en figuratief". Haar werk is het resultaat van bezinning en experimenten, bijvoorbeeld met digitaal schilderen. Haar inspiratie komt uit de natuur zoals de kust bij Katwijk, maar ook van Texel. "Daar is het licht heel anders dan op het strand in Katwijk", zegt ze. "Op Texel zijn bijvoorbeeld kwelders en het Wad. Ik houd er niet van stillevens te schilderen, maar wel van het stille leven." Naast schilderijen maakt Pardon foto's en objecten van wat zij onder andere op het strand tussen Katwijk en Wassenaar aantreft.

Illusionair

Van afstand lijkt het werk van Jacqueline Borg heel realistisch. "Maar als je dichtbij komt zie je abstracte vlakken die onderdeel uitmaken van het geheel", zegt ze. "Het is heel illusionair. Het heeft een sterk effect. Ik heb bijvoorbeeld een werk gemaakt over touw, waarvan mensen denken dat er touw achter het glas zit. Ze zien niet dat ik het getekend heb." Borg wil mensen uitdagen zich te verwonderen over hoe mooi het licht zich kan spiegelen in het water en in het natte zand, maar ook hoe mooi aangespoeld afval kan zijn.

Alice Pardon laat zich verrassen door wat ze aantreft: takken, twijgen, papier en restmateriaal. Met behulp van ambachtelijke technieken bewerkt en verwerkt ze dat tot objecten. Foto’s zijn vaak inspiratie voor het schilderen. Tijdens het schilderen laat ze de foto los en creëert een eigen beeld. Daarnaast combineert zij fotografie en digitaal schilderen in landschappelijke beelden. Jacqueline Borg past bij haar werk alleen traditionele technieken toe.

Aangespoeld materiaal

Jacqueline Borg maakt tekeningen met pastelkrijt, ook op groot formaat. Zij legt in haar werk de structuur vast van op het strand aangespoeld materiaal: visnetten en touw bijvoorbeeld. Daarnaast maakt zij "reflections": weergaven van het zon- of het maanlicht in het water. "Alles dat ik exposeer zijn beelden van zee en strand tussen Wassenaar en Katwijk, want daar loop ik elke week. Al dertig jaar", zegt ze. "Ik houd ook van de kust bij Den Helder met zijn strekdammen. Over dat gebied maak ik ook werk."

Naast haar werk over de natuur schildert Jacqueline Borg portretten in opdracht. Dat werk vormt haar belangrijkste middel van bestaan. "Helaas kan ik geen portretten exposeren, want het is altijd in opdracht."

Juttersmuseum

Alice Pardon is afgestudeerd aan de Kunstacademie Haarlem/Leiden in autonome beeldende kunst. Haar atelier is in het Kunstcentrum Haagweg 4, atelier D12. Pardon en Borg exposeren dit jaar behalve in het DUNAatelier drie maal in galerie Leidse Lente. Pardon exposeert ook bij Baalbergen en in het Reghthuys in Nieuwkoop. Jacqueline Borg heeft haar werk de hele afgelopen zomer geëxposeerd tijdens een overzichtstentoonstelling in het Juttersmuseum op Ameland. Het Amelandse Museum Sorgdrager heeft bij die gelegenheid werk van haar aangekocht. Tegelijk met de expositie. 

Praktische informatie

Gratis toegang

Vanaf Donderdag 14 februari 2019 tot en met Zondag 3 maart 2019

Dag Van Tot
Zondag 13:30 16:30
Donderdag 16:00 18:00
Vrijdag 13:30 16:30
Zaterdag 13:30 16:30

Duinplein; Boulevard Zeezijde Model.NdtrcItem.HouseNumber
2225 BB, Katwijk Zh