Kunstvereeniging Katwijk verkoopt eigen collectie

De verkooptentoonstelling biedt bezoekers van het DUNAatelier de kans een origineel schilderij van een gerenommeerde binnen- of buitenlandse kunstenaar aan te schaffen. Bij voorbeeld van Theo de Feyter, Joanna Quispel, Michael Richardson, Karl Terry, Hans Versfelt, Anna Pavlova of Dorien van Diemen. Deze kunstenaars hebben vrijwel alle schilderijen in de Katwijkse buitenlucht gemaakt tijdens de jaarlijkse Schildersweken. Als dank voor hun verblijf hebben zij elk een schilderij aan de Kunstvereeniging geschonken.

"Schilderijen horen aan de wand te hangen zodat mensen ervan kunnen genieten. Kunstenaars maken ze niet om ze in een depot te laten opbergen." Dat zegt kunsthistoricus Annemarie Kingmans, tentoonstellingscoördinator en secretaris van de stichting Kunstvereeniging Katwijk bij de start van een verkooptentoonstelling van kunstwerken die de Kunstvereniging in depot heeft. De Kunstvereeniging biedt ze tegen een zeer aantrekkelijke prijs aan.

Aanwinsten
Aan de laatste Schildersweek hebben veertig kunstenaars deelgenomen en dat heeft dus ook veertig nieuwe aanwinsten opgeleverd. De Kunstvereeniging heeft in de loop van de tijd een verzameling van meer dan 160 werken van zestig kunstenaars opgebouwd, die nu dus te koop is.

"Er is een grote variatie aan schilderijen, aquarellen, gouaches en houtsneden", vertelt Kingmans. "Er zijn min of meer abstracte werken bij, maar het merendeel betreft realistische werken in allerlei stijlen. De wijze van werken van de kunstenaars is uiteenlopend. Schilders onderscheiden zich door hun penseelstreek, kleurgebruik en onderwerpkeuze. De schilderijen die zij maken verschillen daardoor ook, net als de onderwerpen zee en strand, natuur en dorpsgezichten."

Goed doel
"Wie een schilderij koopt, steunt daarmee een goed doel, namelijk het werk van de stichting Kunstvereeniging Katwijk", zegt Kingmans. De kunstwerken die we bezitten vertegenwoordigen een financiële waarde die we liever aflossen op de lening. De opbrengst van de verkoop gebruikt de Kunstvereeniging namelijk om rente en aflossing te kunnen betalen op de leningen die zijn aangegaan om de verhuizing en uitbreiding van het DUNAatelier mogelijk te maken.

De brutoprijzen van de werken variëren van € 200,- tot € 2.000,-. Vrienden en donateurs van de Kunstvereeniging krijgen op deze bedragen meer korting dan andere kopers. Wie geen vriend of donateur is, krijgt de maximale korting door zich - bij vooruitbetaling - voor minimaal drie jaar als vriend of donateur aan de Kunstvereniging te verbinden.

Souterrain
Omdat de tentoonstelling van bronzen beelden en genaaide bosgezichten op de begane grond van het DUNAatelier doorloopt, hangen de schilderijen alleen in het souterrain. Slechts veertig van de 150 kunstwerken hangen daar aan de wanden. De overige werken die te koop zijn, staan in bakken. De lijst met titels van schilderijen, toegepaste techniek, afmetingen en kunstenaars staat - inclusief de brutoprijzen - op www.schilderenaanzee.nl.

De verkooptentoonstelling is open van 5 januari tot en met 10 februari op zaterdagen en zondagen van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Gratis toegang

Vanaf Zaterdag 5 januari 2019 tot en met Zondag 10 februari 2019