Fietsen langs de Limes - Van Katwijk tot Leiden

Maak een tocht langs de vindplaatsen binnen de gemeente Katwijk die tot de Romeinse Limes, de noordgrens van het Romeinse rijk, behoren. U kunt zo een goed beeld krijgen van de ‘Romeinen in Katwijk’. Met deze route fiets u niet alleen langs de historische locaties, maar ook door knusse badplaatsen, langs historische monumenten en door de duinen.

Deze fietsroute laat u kennis maken met een stukje Romeinse geschiedenis van Zuid-Holland. U volgt de limes: de grens van het voormalig Romeinse rijk. langs deze grens, die ruwweg de loop van de Oude Rijn volgt, zijn veel archeologische vondsten gedaan. Veel van deze Romeinse historie zit nog in de grond.

Rustpunten
De gemeente heeft 4 rustpunten ingericht met een picknicktafel en banken en een informatiepaneel. Het zijn de eerste rustpunten van het ‘verhalennetwerk’ uit de Visie Romeinen in Katwijk. Leuke plekken om even bij te komen en te lezen over de rol die de rustpuntlocaties speelden in de Romeinse Tijd.

De 4 rustpuntlocaties zijn:

Locatie Brittenburg / Kunstwerk Kallas Toren bij de kruising Kanaaldijk-Buitensluis in Katwijk
Locatie Limesbord Castellum Valkenburg bij het Schilden kunstwerk aan het Veerpad in Valkenburg
Locatie kunstwerk Poort van Katwijk bij het grasveld bij kunstwerk Pilum aan de Voorschoterweg in Valkenburg
Locatie Zanderij, Cantinaweg/Walstropad bij de aanlanding van de brug over de Westerbaan in Katwijk
Daarnaast kunt u ook de volgende Limeslocaties in de gemeente Katwijk bezoeken:

Reconstructie van de Romeinse weg langs de N206
Limespaneel op het Castellumplein in Valkenburg

Digitale reconstructie Castellum Valkenburg en de Brittenburg
Om nog meer te weten te komen over de forten het Castellum van Valkenburg en de Brittenburg, kunt u de 3D TimeTravel apps downloaden. Zo kunt u in en rond de Castella wandelen met behulp van de app waarin een digitale reconstructie is gemaakt van de forten. De Brittenburg was het Romeinse fort, dat op een locatie stond waar nu de zee is. Of het fort nog steeds in de zeebodem aanwezig is blijft een tot de verbeelding sprekend vraagstuk. De apps zijn te vinden in de App Store en Google Play onder de namen TimeTravel Valkenburg (Castellum) en TimeTravel Katwijk Brittenburg. 

Praktische informatie

Tocht/Route
Afstand 43.00
Gemarkeerd Nee
Route kenmerken Themaroute
Starten van TOP('s) TOP Sassenheim
Lidmaatschappen
Lid VVV Ja