Beelden in Katwijk

"Beelden in Katwijk" is een tentoonstelling in het Katwijkse DUNAatelier van bronzen beelden, gegoten bij bronsgieterij Steylaert, in combinatie met genaaide bosschetsen aan de wanden van Marijke van Oostrum.

"Uiteraard staat er werk van Gerard Brouwer", zegt Hans Steylaert. "Maar ook bijvoorbeeld van Peter Hoogerwerf, Dick Aerts en Eric Claus. Stuk voor stuk mooie pareltjes. De Maatjes van Gerard Brouwer wordt - elders op de Boulevard - aan het begin van de expositie onthuld. Ik maak de tentoonstelling daarom in de lijn van Gerard Brouwer." Steylaerts bronsgieterij is een verzamelplek van beeldend kunstenaars. Gerard Brouwer trof daar zijn kunstvrienden. De figuratieve werken die in het DUNAatelier staan, zijn van de hand van deze groep.

Rietveld Academie
De bronzen beelden in het DUNAatelier zijn omgeven door zo'n veertig genaaide bosschetsen van Marijke van Oostrum die aan de wanden hangen. Ze is kunstschilder, maar werkt ook met textiel. Daarin is ze afgestudeerd aan de Rietveld Academie in de hoofdstad. Ze woont in Amsterdam Buitenveldert, vlak bij het Amsterdamse bos. "Ik maak alles dat in mijn buurt is", vertelt ze. "Ik kom twee maal per dag in het bos, want ik heb twee honden, binnenkort weer drie. Onderweg maak ik foto's en aan de hand daarvan maak ik thuis mijn bosschetsen in textiel. Als ik schilder, sta ik met mijn ezel in het bos." Vlak in haar buurt is de Amsterdamse Zuidas. Dat gebied heeft ze ook in textiel vastgelegd.

Voor Marijke van Oostrum is werken in textiel ook een soort schilderen. Haar textiele kunstwerken bouwt ze net zo op als haar schilderijen: eerst de achtergrond en daarna werkt ze naar voren, steeds een laagje erop. "Textiel heeft heel verschillende texturen. Ik wil er echt licht en diepte in hebben. Dat doe ik met een glimstofje of juist helemaal niet."

Naderhand spijt
"Voor mij is werken met textiel net als schilderen, maar dan met stof", zegt ze. De figuratieve genaaide bosschetsen zijn niet groot, net iets groter dan een A4-tje. Maar andere werken zijn dat wel: 2 meter bij 1,80 meter. Daar werkt ze zes maanden aan, de kleine werken maakt ze in drie weken. Ze leent ze uit, maar verkoopt ze nauwelijks. "Ik houd ze liever zelf", zegt ze. "De keren dat ik verkocht heb, kreeg ik naderhand spijt."

Marijke van Oostrum exposeert haar textiele kunstwerken in meer plaatsen dan Katwijk, tot 2 december in Naaldwijk en binnenkort in een kerk in Emmen bijvoorbeeld. "Vroeger heb ik in Katwijk geschilderd en ik heb één keer deelgenomen aan de Schildersweek. Ik hoop deze zomer weer mee te doen", zegt ze gevraagd naar haar relatie met Katwijk.

Hartsvriend
Steylaert exposeert buiten zijn eigen atelier in Waardenburg alleen in Katwijk. Sinds 2013 doet hij dat op verzoek van zijn hartsvriend, de vorig jaar op 65-jarige leeftijd overleden beeldend kunstenaar Gerard Brouwer. Jaarlijks rond de winterse feestdagen exposeert Steylaert in het DUNAatelier werk dat diverse vooraanstaande beeldend kunstenaars in zijn bronsgieterij hebben laten gieten. "Het is leuker om in mijn eigen Art Gallery te komen en de gieterij te zien. Maar dit doe ik voor Gerard. En dat blijf ik doen omdat we dat hebben afgesproken."

De tentoonstelling Beelden in Katwijk is elke zaterdag en zondag tussen 15 december en 10 februari geopend van 14.00 uur tot 16.00 uur in het DUNAatelier, Boulevard Zeezijde 31, (Duinplein tegenover de Vuurbaak en naast het voormalige restaurant De Zwaan) in Katwijk. 

Praktische informatie

Gratis toegang

Vanaf Zaterdag 15 december 2018 tot en met Zondag 10 februari 2019

Dag Van Tot
Zondag 14:00 16:00
Zaterdag 14:00 16:00

Duinplein; Boulevard Zeezijde Model.NdtrcItem.HouseNumber
2225 BB, Katwijk Zh