Archeologische Tentoonstelling

Op woensdag 13, 20 en 27 februari wordt de burgerzaal van het gemeentehuis van 12.00 tot 16.00 uur omgedoopt tot ‘Hot Spot Archeologie’. Vrijwilligers van Archeologische Werkgemeenschap Nederland Rijnland (AWN-Rijnland) tonen dan de archeologische vondsten die vorig jaar september en oktober zijn opgegraven tijdens de publieksopgraving in de Zanderij. Bezoekers zijn van harte welkom om mee te helpen bij het determineren (het beschrijven) van de vondsten.

Publieksopgravingen Zanderij
De publieksopgraving in de Zanderij was een groot succes. Meer dan 170 inwoners uit Katwijk en de regio kwamen de vrijwilligers van AWN-Rijnland en de 15 archeologiestudenten helpen tijdens de opgravingen. Samen hebben zij de resten van maar liefst 5 boerderijen gevonden uit de Merovingische periode. Deze periode is genoemd naar de legendarische koning Merovech, die rond 450 na Christus over delen van Nederland, België, Frankrijk en Duitsland regeerde. Om te weten te komen hoe oud de boerderijen precies zijn, worden ruim 700 sporen, coupes (doorsneden van grondverkleuringen) en houtmonsters van palen en planken onderzocht. Gezien het aantal sporen laat de uitkomst van dit onderzoek nog tot het najaar op zich wachten.

Determineren
In de tussentijd willen de archeologen van AWN-Rijnland samen met inwoners aan de slag met het determineren van de vondsten. Opgegraven aardewerkscherven, hout, glas, botten en huttenleem worden bestudeerd en er worden beschrijvingen van de objecten gemaakt. De bestudeerde vondsten kunnen ons straks veel vertellen over hoe vroeger geleefd werd in het gebied waar nu de Zanderij ligt. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, of dat je al kennis hebt van archeologie of nog niet. Iedereen die met deze klus wil helpen kan op woensdag 13, 20 en 27 februari van 12.00 tot 16.00 uur bij de archeologen aanschuiven in het gemeentehuis om samen beschrijvingen te maken. Ook kunnen de vrijwilligers van AWN-Rijnland veel vertellen over de geschiedenis van de vondsten en vragen over archeologie beantwoorden. Aanmelden hoeft niet, kom gezellig langs! Koffie, limonade en wat lekkers staan voor je klaar.

Gratis toegang

Dag Van Tot Toelichting