Expositie Leo Ravensbergen en Caroline Ruizeveld in het DunaAtelier

Varia, Tentoonstelling

Vijftien beelden en zo'n veertig schilderijen, figuratief werk met daarin abstracte elementen. Beelden van de Utrechtse beeldhouwer Caroline Ruizeveld en schilderijen van Leo Ravensbergen uit Voorschoten. Te zien in het DunaAtelier van 12 tot en met 28 mei op de vrijdagen, zaterdagen, zondagen en op Hemelvaartsdag tussen 14.00 en 17.00 uur.

Beiden hebben een aantal jaren geleden ook samen geëxposeerd in de Beeldentuin in Zwammerdam. En dat is goed bevallen. Ruizeveld heeft een opleiding aan de Kunstacademie in Utrecht voltooid. Ravensbergen werkte aan de Vrije Academie in Den Haag. Voor beiden is het maken van hun kunstwerken een soort levensbehoefte.

Leo Ravensbergen schildert 
in donkere tonen, diep rood en grijsblauw en kiest vaak voor een contrast tussen licht en donker. Ieder schilderij wordt opgebouwd vanuit een al of niet bestaand figuratief beeld. Na onderzoek bewerkt hij dat en volgt een meer abstracte laag.
Hij heeft een voorkeur voor het weergeven van interieurs en stillevens, mensen komen daar weinig in voor. "Mijn werk is voor allerlei interpretatie vatbaar", vertelt Ravensbergen. Mijn schilderijen moeten de kijker intrigeren. Wanneer de kijker naar een interieur kijkt dat ik heb geschilderd komen er vragen zoals wat zou er in dat interieur gebeurd zijn? Ik begin figuratief, maar tijdens het werken vervagen de lijnen en wordt het werk vaak meer abstract. "Ik zweef tussen figuratief en abstract." 
Wat hij met zijn schilderijen wil duidelijk maken, zegt Ravensbergen niet. "Ik onderzoek een onderwerp. De toeschouwer moet er zelf maar iets van vinden. Als ik het exposeer, ligt het maken al weer ver achter me. Ik ben geen broodschilder, ik schilder omdat ik nu eenmaal moet schilderen. Het is een soort behoefte. Als ik een paar dagen niet kan schilderen, dan voelt dat niet goed voor me."

Caroline Ruizeveld
hakt haar veelal 
abstracte beelden uit steen. Haar uitgangspunt is veelal de mens die zij al werkend abstraheert. Vaak werkt zij ter plekke bij de steengroeve in het buitenland aan monumentale stukken.
"Als ik met stenen bezig ben, word ik een blijer mens", zegt Ruizeveld. "Ik kan me erin uiten." Ze werkt onder andere in albast en in Belgisch hardsteen. De gepensioneerde Ravensbergen schildert al sinds zijn jongensjaren dagelijks in vrije tijd. Daarvoor gebruikt hij verschillende technieken: olieverf, acryl met krijt en ei tempera, dat iconenschilders ook veel gebruiken. "Ik heb die behoefte nog steeds elke dag", zegt hij. Hij schildert op doek, papier of een harde ondergrond.
"Ik wil mensen goed laten kijken naar vormen", vertelt Ruizeveld. "Daarom is een aantal van mijn beelden omkeerbaar. Ik wil beweging laten zien." Ze werkt in series met een thema. In de afgelopen periode waren dat bouwwerken waarvan de trappen belangrijk zijn. Soms krijgen haar gebouwen iets zachts, waardoor ze een menselijke vorm aannemen. Belgisch hardsteen is een middelharde steen, die leidt tot harde, hoekige beelden. Albast is zachter en transparanter. "Daarmee laat ik ruimte en leegte zien."

Wanneer?

Vanaf Vrijdag 12 mei 2017 tot Zondag 28 mei 2017

Dag Van Tot
Zondag 14:00 17:00
Vrijdag 14:00 17:00
Zaterdag 14:00 17:00

* Ook geopend tijdens Hemelvaartsdag

Toegangsprijzen

Gratis toegang

Contactgegevens

DunaAtelier

Boulevard 73
2225 HA Katwijk Zh

Boulevard Model.NdtrcItem.HouseNumber
2225 HA, Katwijk Zh